av
Hasse Andre Ruud

Hvordan kan du få rask lastetid på en WordPress nettside

Lastetid på en nettside har stort fokus hos Google og bedre for de besøkende.

Du bør ha fokus på lastetid når du har en nettside, ikke bare spiller det en stor rolle hos Google men det påvirker også de besøkende på din nettside.

Hva mener vi når vi snakker om rask lastetid på en WordPress nettside?

Det finnes i dag en rekke verktøy for å sjekke hvordan en nettside presterer, og i dette innlegget så skal vi vise dere hvordan dere sjekker lastetiden på din nettside og hvordan du kan forbedre den.

La oss først se på nettsider hvor du kan sjekke eksisterende nettside:

  1. GT Metrix
  2. Google Page Speed
  3. Pingdom

GT Metrix

Her bør du opprette en gratis konto slik at du får testet nettsiden fra lokasjon "London", hvis du ikke gjør dette så testes det fra Canada som standard og dette vil påvirke resultatet.

Etter at du har logget inn så skriver du inn din URL (eks: https://www.wpcode.no/) her er det viktig å avslutte med /. Under "Analysis Options" velger du "Test format" London. Her er det også mulig å velge hvilken kapasitet på linjen som er ønskelig å teste nettsiden med. Trykk så "ANALYZE" og du er i gang. Etter en kort tid vil du få en full oversikt over hvor bra din nettside er laget med tanke på rask lastetid, samt at du vil få forslag til forbedringer som kan gjøres.

NB: Husk at testen bør kjøres to ganger etterhverandre hvis du benytter et cache-system på din wordpress nettside. 

Du bør ligge på maks lastetid på la oss si ca 2 sekunder og ha grønne tall på "PageSpeed".

Rask lastetid på en wordpress nettside

 

Google PageSpeed Insights

På samme måte som GT Metrix så skriver du inn din URL (eks: https://www.wpcode.no/) og trykker "ANALYSÉR", etter kort tid vil du få en rapport på hvordan nettsiden presterer med tanke på lastetid hos Google. Her bør en også ligge på grønne tall, men vi er klar over at det forekommer noen feil på mobilvisning pr.dd. På samme måte som GTMetrix så vil du få en full oversikt over tiltak som kan gjøres. Ser du på fanen Waterfall så ser du hva som krever mest ut av din nettside. På den måten kan du jobbe med disse punktene for å få rask lastetid på en wordpress side.

Google PageSpeed Insights

 

 

Pingdom Tools

Dette er det siste verktøyet vi skal se på her og fungerer på samme måte. Du skriver inn URL og velger "Test from" og trykker "Start Test". Husk å velge riktig sted i "Test from" (vi velger "Europa - United Kingdom - London"). På samme måte som de andre testene, så får du opp god statistikk og forslag til å få nettsiden bedre.

pingdom tool

 

Vi i WPCODE benytter alle 3 for å sjekke lastetid og prestasjon på våre nettsider, men i all hovedsak benytter vi GT Metrix da den gir veldig gode rapporter. 

Hvilken tiltak kan du gjøre for å få rask lastetid på en wordpress side?

Hvis du er i en fase hvor du skal lage en ny nettside, så er det enkelt. Da må du optimalisere alle bilder som blir lastet opp, tenke på oppbyggingen av koder (HTML/CSS) og lage gode strukturer på alt innhold fra dag 1. Hva om du allerede har en nettside som ikke presterer bra, eller du ønsker å forbedre lastetiden på din nettside?

Da er det selvsagt mange måter å gjøre dette på, men vi ville begynt med dette:

Bilder

Optimalisering av bilder kan utgjøre en veldig stor rolle på lastetiden på din wordpress nettside. Er du ukritisk til bilder så laster du kanskje opp bilder som er 4000px brede og 3000px høye, dette har ingenting for seg på en nettside hvor kanskje det største bildet som blir brukt er maks 1980px i bredde. WordPress har en egen funksjon hvor du kan redigere bildene som du har lastet opp.

For å gjøre dette så går du til "Media" velger bildet og trykker "Rediger". Der kan du skalere ned bildet i den størrelsen du trenger. Ønsker du gjøre mere ut av dette, så kan du benytte bildeprogrammer som Photoshop eller online verktøy som komprimerer bildene for så å laste dem opp igjen. Dette er absolutt å anbefale hvis du ønsker en nettside som laster raskt. https://compressjpeg.com er et fint verktøy for dette formålet. Vi benytter Smush PRO på alle våre nettsider, og har opplevd store forbedringer på lastetid etter at vi tok det i bruk. Selv deres gratisversjon fungerer meget godt.

Cache system

Dette vil si at du lagrer innhold i din nettleser slik at siden skal laste raskere som du har besøkt den tidligere i korte trekk. Her finnes det veldig mange forskjellige løsninger, men vi velger stort sett Breeze plugin da vi benytter Cloudways. Denne er enkel og grei for de fleste. Ellers så har du W3 Total Cache som gjør jobben for deg. Når en skal sette opp et slikt system, så er det greit å ha litt kontroll på hva man gjør da du kan ødelegge en nettside ved feil bruk.

Hosting og gzip

Hvis du har denne muligheten hos din hostingleverandør, så aktiver den. Dette har stor betydning for lastetid.

Med disse stegene så vil jeg garantere at du vil oppleve store forbedringer på lastetid på din wordpress nettside. Selvfølgelig har vi bare skrapet litt i toppen av hva som er mulig her, men vi tror at ved å ha fokus på bilder, cache system og gzip så kommer du langt. Skulle det være behov for hjelp til dette, så står vi klare til å implementere systemer på din nettside.

BONUSTIPS

Ønsker du virkelig å gjøre det bra i disse testene, ta en titt på Asset CleanUp plugin hvor du kan deaktivere plugins, css og ubrukte filer på hver enkelt side. Dette er for viderekommende, men her kan du få veldig gode resultater om du vet hva du holder på med!

 

Del dette:

Relaterte innlegg

Åpningstider
Mandag
09:00 - 15:15
Tirsdag
09:00 - 15:15
Onsdag
09:00 - 15:15
Torsdag
09:00 - 15:15
Fredag
09:00 - 15:15
Lørdag
Stengt
Søndag
Stengt
PersonvernCookies
envelopeuserphone-handsetbubblemagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram